loading...
دکتر امید زندگانی
فرهاد جانی بازدید : 242 شنبه 24 آبان 1399 نظرات (0)
آیا شیر مادر خراب میشود؟
چنین تصوری کاملا اشتباه است. شیر در سینه مانده به هیچ عنوان مسموم و دور ریختنی نیست. بلکه تنها باعث به درد آمدن سینه شما می‌شود و خطر احتقان شیر و بدحال شدن خودتان را ایجاد می‌کند. پس به محض اینکه فرزندتان به شیر خوردن میل پیدا کرد، به او اجازه دهید این شیر حبس شده را بیرون بکشد و خطر حبس شدن شیر در سینه را از شما دور کند. براي داشتن فرزندي با وزن متناسب رو به رشد بهتر است براي تغذيه او تنها از شيرمادر استفاده كنيد.
گروهی تصور می‌كنند اگر شیر در سینه‌های مادر باقی بماند، فاسد می‌شود. تخلیه نشدن شیر باعث كاهش تولید شیر شده و همچنین موجب بروز احتقان (گرفتگی غدد شیرساز) می‌شود بنابراین اگر به هر دلیلی كودك نتواند شیر مادر را مصرف كند، بهتر است مادر شیرش را بدوشد.
علائم خراب شدن شیر مادر
تغییر رنگ شیر مادر:
ممکن است رنگ شیر مادر به رنگ های متمایل به آبی، سبز، زرو و یا قهوه ایی تغییر رنگ دهد. این موضوع از علائم فاسد شدن شیر مادر نیست و شما نمی توانید از روی رنگ شیر مادر ب فاسد شدن آن پی ببرید.
جدا شدن لایه های غلیظ شیر:
این موضوع را هم نمی تواند نشانه خراب شدن شیر مادر دانست و خوردن شیر لایه لایه شده مادر برای کودک مسمومیت ایجاد نمی کند. اما در صورت لایه لایه شدن مادر بهتر آن را بهم بزنید تا غلظت یکسانی پیدا کند.
شیر هایی که در دمای اتاق بیشتر از سه ساعت مانده است را به کودک ندهی. البته شما می توانید شیر مادر را به مدت ۶ ساعت در یخچال نگهداری کنید.
خواص موجود در شیرمادر
* در اولین روز تولد، کلستروم ( colostrum) که مایعی زرد رنگ و غنی از آنتی بادی است از سینه مادر خارج می شود. این مایع، سیستم ایمنی بدن نوزاد را تقویت کرده و از او در مقابل بیماری ها محافظت می کند.
* هنگامی که نوزاد سینه مادر را مک می زند، در ابتدا، شیر آبکی و شیرین می باشد. بعد از مقداری مک زدن، شیر چرب تر و سفت می شود و احتیاجات نوزاد را برای رشد تامین می نماید.
* شیر مادر بر اساس تغییرات آب و هوا تغییر می کند، مثلا در هوای گرم، نوزاد احتیاجی به آب ندارد، زیرا ترکیب شیر مادر تغییر می کند.
* شیر مادر دارای مواد مغذی، آنتی بادی، هورمون، آنتی اکسیدان و دیگر موادی است که نوزاد به آن احتیاج دارد.
* شیر مادر از مواد مغذی موجود در خون و ذخیره غذایی بدن مادر تامین می شود.
از کجا بفهمیم که مقدار شیر مادر برای تغذیه نوزاد کافی است؟
- نوزاد غالبا هر 8 تا 12 ساعت یک بار، شیر می خواهد.
- نوزاد 10 تا 15 دقیقه از هر سینه مادر شیر می خورد.
- نوزاد باید حداقل 6 عدد پوشک را در روز خیس کند.
 
فاسدکننده های شیر
حتی مادرانی که شیر آنها همه این هفت خصوصیت خوب را هم دارد ممکن است در شرایطی قرار بگیرند که شیرشان فاسد شود و بدیهی است شیر فاسد نمی تواند برای نوزاد مناسب باشد. بنابراین بهتر است سعی کنید کمتر در چنین شرایطی قرار بگیرید.
بارداری
بارداری می تواند شیر مادر را دچار مشکلاتی کند. اگر مادری حین شیردهی مجددا باردار شود به علت تغییرات هورمونیبدن و تقسیم غذا بین نوزاد و جنین، احتمال آسیب به هر دو بیشتر می شود.
غم و غصه
غم و غصه از بدترین فاسد کننده های شیر است. مادری که دچار افسردگی بعد زایمان شده یا به دلایل مختلف از شرایط محیطی تا درونی مدام غصه می خورد، نمی تواند شیر مناسبی به نوزادش بدهد.
فست فودها
خوردن و نوشیدن غذاهای مضر، فست فودها و نوشابه های گازدار و ….اگر بعد از زایمان فرصت کافی برای پخت و پز پیدا نمی کنید و ترجیح می دهید، زیاد به رستوران بروید یا از بیرون غذا بگیرید، مراقب باشید که با این کار شیر خودتان را خراب نکنید. دست کم به جای خوردن فست فود می توانید از غذاهای سنتی مانند آبگوشت، سوپ جو و هلیم استفاده کنید که به تقویت شیر شما هم کمک می کنند.
نزدیکی
مقاربت به علت بالا بردن حرارت بدن می تواند باعث بدبویی و کم شدن مقدار شیر شود. بنابراین بهتر است در دوران شیردهی دفعات آن کمتر شود.
خصوصیت شیر خوب
بوی شیر باید خوش عطر و بو باشد.
اگر بوی ترشیدگی یا بد بو و یا حتی بی بو باشد برای رشد کودک مناسب نیست.
کف روی شیر نباید زیاد باشد.
گاهی شیر مادران وقتی دوشیده می شود کف زیادی دارد که این نشانه وجود نفخ زیاد در بدن مادر است که می تواند از طریق شیر به نوزاد برسد و موجب نفخ و کولیک های نوزادی شود. در این شرایط لازم است با اصلاح تغذیه مادر و تقویت هضم و استفاده از داروهای گیاهی ضد نفخ شیر مادر اصلاح شود.
اجزای شیر مادر باید یکنواخت و مشابه باشد.
اگر چنین نباشد لازم است مادر برای اصلاح شیر خود با متخصص مشورت کند و از گیاهانی که به هضم غذا کمک می کنند استفاده کند تا شیرش یکنواخت شود.
قوام یا غلظت شیر مادر باید معتدل باشد.
اعتدال قوام نشان دهنده تعادل بین بخش پنیری یا همان پروتئینه و آب شیر است که هر دو برای رشد نوزاد لازم هستند. برای اینکه بدانید شیر غلظت خوبی دارد یا نه می توانید یک قطره از آن را روی ناخن تان بچکانید. اگر جاری شد نشانه رقت و اگر ثابت ماند نشانه غلیظ بودن است اما اگر در حال حرکت متوقف شد، یعنی شیر خوب و معتدلی دارید. البته روش های دیگری هم برای تشخیص غلظت شیر هست اما این روش ساده ترین آنهاست.
مقدار شیر هم باید معتدل باشد.
میزان زیاد شیر می تواند نشانه رطوبت زیاد آن باشد که می تواند در بدن آمادگی برای عفونت ها ایجاد کند. میزان خیلی کم شیر هم می تواند نشانه خشکی مزاج باشد. لازم است بدانید در طب ایرانی برای رشد نوزاد، میزان حرارت و رطوبت باید کافی و در حد اعتدال باشد تا بتواند رشد مناسبی داشته باشد. بنابراین شیری که خیلی مرطوب یا خیلی خشک باشد برای رشد مناسب نیست.
رنگ شیر باید کاملا سفید باشد.
اگر شیر به تیرگی یا سبزی متمایل باشد نشانه سردی و خشکی آن است و اگر به زردی متمایل باشد نشانه غلبه حرارت و صفراست که هیچکدام برای رشد مناسب نیستند.
طعم شیر اگر تلخ یا شور باشد.
نه تنها برای رشد مناسب نیست بلکه نوزاد هم تمایلی به خوردن آن نشان نمی‎دهد. لازم است بدانید طعم و بوی شیر هم با توجه به مزاج مادر که تحت تاثیر سبک زندگی اوست تغییر می کند.
منبع : salamtiu
ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آرشیو
    آمار سایت
  • کل مطالب : 8
  • کل نظرات : 0
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 0
  • آی پی امروز : 4
  • آی پی دیروز : 3
  • بازدید امروز : 11
  • باردید دیروز : 2
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 11
  • بازدید ماه : 122
  • بازدید سال : 777
  • بازدید کلی : 2,055